Pautes per la tornada a l’escola: 3…2…1!

By 31 d'agost de 2016Camins, Pares, Pautes

Deixem enrere l’Agost, la fina sorra de les platges, les emocionants excursions, les festes de poble fins a altes hores de la nit, les interminables siestes i la nostra gran passió per no tenir horaris ni obligacions… És per això que des de CAMINS hem considerat important compartir amb vosaltres algunes recomanacions per anar filant prim i reprendre la tornada a la rutina amb positivisme i ganes de començar.

  1. Com ja ens haureu sentit més d’una vegada, cal remarcar que els infants funcionen per imitació, és a dir, copien el que veuen i escolten. Per tant, us recomanen començar el Setembre sense missatges negatius (ja siguin envers la vostra feina, l’escola, o el fet de no poder gaudir de més vacances), molta pau i tranquil·litat. Amb el nostre llenguatge pausat i positiu hem d’aconseguir encendre la flama de l’emoció, crear aquestes “pessigolletes” fruit de l’entusiasme. Per això podem crear dinàmiques divertides que ens permetin anticipar-nos i anar recordant quants dies queden per l’inici de curs i fer un petit calendari de marxa enrere on els nostres petits vagin ratllant els dies que passen, fins a l’últim dia, on poden trobar-se una petita sorpresa per començar el dia amb emoció.
  2. És important remarcar que la novetat enganxa! Aprofitem aquesta il·lusió que ens crea estrenar material i estris de l’escola i preparem-ho tot plegats i fent d’aquest moment algo ben especial en família. Podem aprofitar per fullejar els nous llibres i donar certa llibertat a l’hora, per exemple, d’escollir motxilla, dins de certs paràmetres, però sempre donant peu a la il·lusió. I aprofitant que entrem en matèria, és un bon moment per crear noves zones de treball i començar a parlar d’hàbits d’estudi i responsabilitats.
  3. A partir d’aquest moment, seria bo dedicar algunes estones a recordar el que sabem i plantejar tot allò tenim ganes d’aprendre durant aquest nou curs. Per això podem crear diversos jocs i dinàmiques on fer tasques de recordar coneixements d’allò més lúdiques. Podem fer tarjetes, concursos i tota mena de passatemps. També serà un moment molt important on aclarir dubtes. Les novetats també solen causar cert tipus de temor, per tant serà bo respondre a totes aquelles preguntes que ells tinguin sobre aquesta nova etapa, per tal que vagin a l’escola amb confiança i sabent a grans trets el que es trobaran.
  4. Podem aprofitar aquesta petita embranzida per parlar sobre l’escola i la sort que tenen els nostres petits de poder tenir una educació i la facilitat d’accedir als aprenentatges. És un bon moment per parlar de valors i de fer-los mica en mica conscients de la sort que tenen. Recomano a tots els pares que vulguin tractar aquests temes, la pel·lícula documental CAMINO A LA ESCUELA, que narra la historial real i extraordinària de 4 infants i herois quotidians que han d’enfrontar-se diàriament a multitud d’adversitats i perills per anar a l’escola. No us deixarà indiferents i us aportarà moltes eines per educar en valors als vostres fills.
  5. Aprofitant que hem parlat de les coses apreses i tot el que tenim ganes d’aprendre, és el moment ideal per fer una llista d’objectius per aquest nou curs. Pot ser un moment preciós on pares i fills comparteixin nou reptes a nivell acadèmic i emocional. Els nous reptes sempre motiven.
  6. Per tal d’anar recordant als infants que no tots són obligacions i que també hi han moments d’esbarjo i diversió, és una bona idea organitzar petites trobades amb els amics i companys de l’escola. D’aquesta manera permetrem que les relacions entre elles siguin més fluïdes quan comencin les classes. I deixarem enrere aquests primers dies de timidesa i patiment per als més reservats.
  7. Arribem a un dels punts claus del nostre pla “Tornem a l’escola amb un gran somriure”: Cal que posem tot de la nostra part, com a pares i educadors, per fer una adaptació progressiva a la rutina. Això vol dir que mica en mica, hem d’anar acostumant als nostres fills a anar a dormir més dora i llevar-se cada cop abans, poc a poc, fins arribar a establir l’horari que duran a terme durant el curs. També és important que comencem a dinar i a sopar a hores que s’ajustin als horaris escolars, ja que el nostre cos també necessita que el reeduquem. I finalment, i per poder començar a instaurar normes i hàbits serà bo que per la tarda comencem a seure i establir hora de deures (per aquells que en tinguin) i comencem a motivar-los per a produir la seva pròpia organització escolar.
  8. Serà molt important aportar a tots aquests canvis un bona dosis de positivisme i és per això, que recomanem passar estones parlant de punts forts, tot allò que se’ls dóna de meravella, virtuts, ganes d’aprendre i de tot el que podran demostrar en aquest nou curs que tenen a les seves mans…
  9. I el més important: Acompanya al teu fill el primer dia de classe! Pot semblar una tonteria però és el dia més important de la seva vida en aquell mateix moment. Mai més tornarà a viure un primer dia de classe del curs 2016-2017. Pensa-hi.
  10. I per finalitzar, us animem a tenir molta, molta paciència. Al cap i a la fi, tornar a la rutina és un hàbit i diuen que per instaurar un hàbit necessitem 21 dies i vosaltres pares, educadors i família sou la clau d’aquest engranatge. Us animeu a adquirir-lo de la nostra mà?!

I recordeu: UNA SENYAL DE QUE AQUEST SERÀ UN BON CURS ÉS UN GRAN SOMRIURE I UNA LLUENTOR BEN ESPECIAL ALS ULL DEL NOSTRE INFANT!

Bon inici de curs 2016-2017 a tothom!

Fotografia:<a href=”http://www.freepik.es/fotos-vectores-gratis/fondo”>Fondo de fotografía diseñado por Creativeart – Freepik.com</a>